HAFENGEBURTSTAG

Groningen is door Hamburg gevraagd partnerstad te zijn voor de 826e Hafengeburtstag in Hamburg. Een mooie aanleiding de Hamburgers te verrassen met al het moois dat Groningen, maar ook Nederland, te bieden heeft.

Niederlande-Groningen-Festival

De Hafengeburtstag in Hamburg. Een bruisend maritiem evenement in de stad aan de Elbe, ter gelegenheid van de 826e verjaardag van deze derde haven van Europa. Niet zo maar een feestje, maar het grootste havenfeest ter wereld. Driehonderd schepen liggen aangemeerd of doen de haven aan. Indrukwekkende cruiseschepen, tallships, marinevaartuigen, sleepboten en heel veel pleziervaartuigen. Anderhalf miljoen bezoekers genieten van het spektakel op het water, van de terrasjes, markten, muziek en activiteiten langs de kades. Wie er niet bij kan zijn, kijkt tv, want de Hafengeburtstag wordt live uitgezonden. En dat allemaal dankzij het feit dat keizer Friedrich Barbarossa de stad op 8 mei 1189 havenrechten schonk.

Foto: www.hamburg.de/C.Spahrbier Foto: www.hamburg.de/C.Spahrbier

Foto: www.hamburg.de/M.Zapf Foto: www.hamburg.de/M.Zapf

Partnerland

Ieder jaar nodigt Hamburg een stad of land uit om als Partnerland of -stad en medegastheer op te treden. Dit jaar valt Groningen die eer te beurt en krijgt daarmee de kans om de Stad Groningen, en alles waar Nederland trots op is, voor het Hamburgse voetlicht te brengen. Nederland treedt daarmee in de voetsporen van indrukwekkende voorgangers als India, Finland, Oslo, Basel en Buenos Aires.
Niet raar dat Groningen op het lijstje stond van mogelijke kandidaten. Groningen en Hamburg hebben beide een zeevarend verleden en zijn verbonden door eeuwenoude Hanzeverdragen. Gebaseerd op dat Hanzeverbond sloten beide steden een paar jaar geleden een hernieuwde intentieverklaring voor 'culturele en economische samenwerking op het gebied van de creatieve industrie'. In de praktijk betekent dat verregaande samenwerking op het terrein van design, media, ICT, telecommunicatie, de gaming-industrie en tussen vergelijkbare muziekfestivals.


Een blijvende indruk

Hamburg is de tweede stad van Duitsland met 1,7 miljoen inwoners. In de Hamburgse 'ommelanden' wonen nog eens 5 miljoen mensen. De haven is de derde van Europa, met een jaarlijkse overslag van 145 miljoen ton aan goederen. Redenen genoeg om hier het beste te laten zien wat we in huis hebben. Groningen presenteert zich tijdens de Hafengeburtstag op de Kehrwiederspitze, de punt van het beroemde pakhuizeneiland in de Elbe: Speicherstadt. Maar ook elders in de stad zal Nederland zich manifesteren. En voor een langere periode dan tijdens de havenfestiviteiten alleen. Uitwisselingen van kunst tussen Nederlandse en Hamburgse musea, foto-exposities, maar ook Hollandse bloembollen. Het partnerschap schept op vele terreinen de gelegenheid om oude banden aan te halen en nieuwe te smeden. Hamburg zal ons niet snel vergeten. 

Persbericht Gemeente Groningen 11 - 2 - 2015
Persbericht 'Kleintje Eurosonic Noorderslag in Hamburg' 26-03-2015  

Foto boven: www.hamburg.de/D.Rußmann/bcsMedia

Deel deze pagina

City of Talent